Un concentrator de oxigen este un aparat care concentrează oxigenul dintr-o sursă de gaz, de obicei aer ambiental, prin eliminarea selectivă a azotului pentru a furniza un flux de gaz îmbogățit cu oxigen. Sunt utilizate ca și dispozitive medicale pentru oxigenoterapie.

UTILITATE SI FUNCTIONARE

Două metode utilizate în mod obișnuit sunt absorbția prin variație de presiune și separarea gazelor din membrană.

Concentratoarele de oxigen medical la domiciliu au aparut la începutul anilor 1970, producția acestor dispozitive crescând la sfârșitul anilor 1970.  Înainte de aparitia concentratoarelor, terapia cu oxigen la domiciliu necesita utilizarea unor butelii grele de oxigen de înaltă presiune. Sistemul cu butelie necesita vizite frecvente la domiciliul beneficiarilor pentru a suplimenta rezervele de oxigen. În Statele Unite, la mijlocul anilor 1980, unele companii a trecut la inchirierea concentratoarelor, cu o plata lunara ​​pentru terapia cu oxigen la domiciliu , determinând industria echipamentelor medicale să adopte rapid concentratoarele ca o modalitate de tratament. Această modalitate de inchiriere a scăzut numărul de sisteme primare de înaltă presiune și de livrare a oxigenului lichid la acel moment. Concentratoarele de oxigen au devenit mijlocul preferat și cel mai comun de furnizare a oxigenului la domiciliu. Numărul producătorilor care intră pe piața concentratoarelor de oxigen a crescut exponențial ca urmare a acestei schimbări. Union Carbide Corporation a inventat sita moleculară în anii 1950, ceea ce a făcut posibile fabricarea acestor dispozitive. De asemenea, a inventat primele sisteme de oxigen medical lichid criogenic la domiciliu în anii 1960.

1. Absorbție prin fluctuație de presiune

Aceste concentratoare de oxigen utilizează o sită moleculară pentru a absorbi gazele prin schimbarea presiunii. Acest tip de sistem de absorbție este, prin urmare, un epurator de azot, lăsând celelalte gaze atmosferice să treacă, lăsând oxigenul ca gaz primar, separat. Tehnologia PSA este o tehnică fiabilă și economică pentru generarea de oxigen la scară mică și medie. Separarea criogenică este mai potrivită la volume mai mari și livrarea externă.

2. Separarea membranei

În separarea gazelor prin membrană, membranele acționează ca o barieră permeabilă pe care diferiți compuși se deplasează cu viteze diferite sau nu o traversează deloc.

Contraindicații

Până acum nu s-au consemnat reacții adverse la tratamente adecvate, nu s-au semnalat supradozări, fiind o formă de terapie sigură.

CE ESTE SATURATIA CU OXIGEN?

Nivelul de oxigen de sânge reprezintă procentul de oxigen pe care globulele roșii din sânge îl poartă de la plămâni în restul corpului. Dacă știi valorile pentru activitate esențială, poți înțelege mai bine starea ta generală. Majoritatea oamenilor au un nivel de oxigen de 95 – 100%. Totuși, anumiți oameni trăiesc o viață normală cu un nivel de oxigen în sânge mai mic de 95%. In timpul somnului,  unele persoane pot vedea valori sub 95%.

NUMARUL OPTIM DE RESPIRATII PE MINUT

Un parametru care însă poate să indice o eventuală evoluție nefavorabilă este numărul de repirații într-un minut. În mod normal trebuie să avem 18 respirații într-un minut. Când deja numărul de respirații ajunge la 30, avem deja o problemă care să ne facă să apelăm la un doctor. De regulă, această frecvență respiratorie, se asociază cu o scădere a saturației de oxigen.




DESPRE TERAPIA CU OXIGEN

Asa cum stim oamenii, si toate fiintele vii sunt dependente de oxigen! Oxigenul pe care-l respirăm  asigura arderile celulare din întreg corpul, si care susține viața. Plămânii sunt cei care duc oxigenul din atmosferă către sânge pentru a-l distribui în întreg corpul. Atunci când apar îmbolnăviri cronice care afectează funcția plămânilor, oxigenul nu mai ajunge în sânge în cantitate suficientă (situație definită ca Insuficiență respiratorie) și întreg organismul suferă, toate celulele corpului sunt forțate să funcționeze în “regim de avarie” și durata de viață a tuturor organelor este pusa in pericol sau este scurtată.

La pacienții cu insuficiență respiratorie, se poate compensa lipsa de oxigen prin administrarea de oxigen pe termen lung. Aceasta nu creează o dependență, ci compensează capacitatea redusă a plămânilor de a aduce oxigen în sânge și asigură funcționarea normală a celorlalte organe și țesuturi.

Oxigenoterapia nu este un tratament pentru boala plămânilor, ci un ajutor pentru întreg corpul, asigurând prelungirea vieții.

CAUZE ALE INSUFICIENTEI RESPIRATORII

Boli pulmonare, cardiace sau neurologice ce pot să ducă în timp la insuficiență respiratorie.

Emfizemul pulmonar și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC)

Pneumopatiile interstițiale difuze (PID) la care se instalează fibroza pulmonară

Hipertensiunea pulmonară

Insuficiența cardiacă severă

Obezitatea morbidă

Bolile neuromusculare (scleroza amiotrofică, paralizii, bolile ale musculaturii)

Deformări ale toracelui (cifoză, cifo-scolioză, pectus escavatus).

CARE SUNT SEMNELE CAND AI SATURATIA DE OXIGEN SCAZUTA

Ce semnale poate transmite corpul atunci cand saturatia de oxigen este scazuta?

Invinetirea (cianozarea) limbii, a buzelor, a fetei, a extremitatilor (degete, unghii).

Tegumentele reci.

Dureri in piept, senzatie de presiune, de gheara.

Batai rapide ale inimii.

Respiratia scurta, cu senzatie de sufocare.

Tuse continua.

Agitatie.

Durere de cap foarte puternica.

Confuzie.

Delirium.

Ameteala.

Deteriorarea memoriei si a concentrarii.

Tulburari de vedere.

Senzatia de lesin.

Somnolenta.

Pierderea constientei.

CUM SE FOLOSESTE CONCENTRATORUL DE OXIGEN?

Aparatul nu are nevoie de un tub de oxigen pentru a produce oxigen. Aceasta unitate foloseste tehnologie germana (PSA) de absobtie a oxigenului din atmosfera pe care il va distribui catre pacient.Tubul flexibil de plastic se conecteaza la aparat si la masca ce va acoperi nasul si gura, se apasă pe un butonul de pornire și aparatul începe să producă oxigen. Debitul de oxigen este reglabil cu valori cuprinse intre 1-7 litri/minut. Se  recomandă folosirea oxigenului cat mai mult posibil timpul nopții și ziua, totalizând 14-18 ore pe zi. Majoritatea pacienților pot părăsi casa fără oxigen pentru câteva ore. Lungimea tubului permite miscarea in zona concentratorului. Pentru pacienții, cu BPOC, se recomandă exerciții fizice ușoare pentru reabilitarea musculaturii afectate de sedentarismul pe care îl generează boala; se recomandă ca aceste exerciții să fie făcute cu oxigen.

Această unitate portabilă poate fi utilizată cu ajutorul unui invertor. Concentratorul este un dispozitiv care permite oxigenoterapia în orice condiții, acasă sau departe de casă, de exemplu, la plimbare, în timpul călătoriei cu mașina sau cu avionul.

CONTINUT PACHET CONCENTRATOR

In general toate modelele vin cu toate accesoriile incluse, cum ar fi:

Continut pachet:

1.Concentrator

2.Cablu de alimentare

3.Telecomanda

4.Tub oxigen

5.Masca si recipient nebulizator

6.Filtru - 2 bucati

7.Sigurante – 2 bucati

8.Instructiuni

Principiul circulatiei aerului in aparat:

AER > FILTRU > COMPRESOR > CONDENSATOR > VALVA > SITA MOLECULARA > SEPARARE OXIGEN SI NITROGEN >

-OXIGEN > REZERVOR AER > REGULATOR PRESIUNE > FILTRU BACTERIAN > VALVA > DEBITMETRU > REZERVOR UMIDIFICARE > FURTUN

-NITROGEN > VALVA SCHIMB > ELIMINARE

Performantele aparatelor de generare oxigen sunt impartite in functie de volum si concentratie. Daca pentru generatoarele de putere mai mica concentratia maxima se obtine la volum mic si scade odata cu volumul, pentru cele de 10L - 20L puritatea oxigenului se mentine la 93% - 96% la volume mari.

Graficul relatiei concentratie/volum:



In atentia utilizatorilor.

Oxigenul este inflamabil – nu fumati, stati departe de foc deschis sau de un potential foc pentru a preveni un accident.

Dupa oprirea aparatului asteptati minim 30 secunde pentru repornire.

Nu folositi grasimi, uleiuri in zona aparatului.

Inainte de instalare verificati daca aparatul este in conditii bune fara lovituri sau deformari, cu toate accesoriile in pachet.