Dacă sunteți nou în terapia cu oxigen, sau chiar un utilizator existent, probabil ați descoperit că concentratoarele portabile de oxigen variază foarte mult în dimensiune și greutate. Principalele motive pentru aceasta sunt capacitatea variabilă și dacă este capabilă să furnizeze un flux continuu. În acest articol explicăm diferența dintre oxigenul „flux cu impulsuri” și „flux continuu”, precum și avantajele și dezavantajele din spatele fiecăruia atunci când vine vorba de găsirea unei soluții portabile de oxigen.

Să începem cu fluxul continuu...

După cum sugerează și numele, este o livrare constantă de oxigen la un debit constant și se măsoară în litri pe minut. Oricui folosește oxigen i se va prescrie un debit continuu în litri pe minut. Majoritatea, dacă nu toate concentratoarele și buteliile de oxigen la domiciliu asigură un flux continuu și se administrează printr-o canulă nazală sau o mască. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de ieșire, doar câteva concentratoare portabile de oxigen facilitează o setare continuă a fluxului și, în cel mai bun caz, pot atinge doar o fracțiune din capacitate în comparație cu un sistem de oxigen de acasă. Motivele pentru aceasta sunt simple – Un concentrator de oxigen de acasă este construit cu componente mai mari pentru a face față producției continue de oxigen la debite mai mari. Într-un sistem portabil de oxigen, lucrările interne sunt reduse și, prin urmare, există adesea un compromis cu privire la fluxul continuu - și aici intervine „fluxul de puls”.

Fluxul pulsului

Concentratorul portabil de oxigen (POC) este o tehnologie care a cunoscut mari progrese tehnologice și beneficii în ultimii ani. Dispozitivele s-au redus, iar capacitatea devine mai mare, ceea ce înseamnă că mai mulți utilizatori de oxigen pot scăpa de izolarea casei și pot fi mai mobili. Un concentrator de oxigen portabil este proiectat pentru a fi o tehnologie discretă, care poate fi purtată și datorită furnizării fluxului de impulsuri, acest lucru a fost posibil. De exemplu, cel mai mic și mai ușor POC disponibil, OLIVE APOC-5, cântărește doar puțin peste 2KG cu 3 setări de puls (vom explica setările de puls mai jos) - acum 10 ani, acest lucru a fost nemaiauzit, ceea ce este o dovadă a faptului că unde se îndreaptă tehnologia portabilă a oxigenului. Pentru a explica pe scurt, livrarea fluxului de puls este un sistem de conservare a oxigenului care produce oxigen doar la cerere.

În termeni populari, POC furnizează o explozie scurtă de oxigen de fiecare dată când inhalați printr-o canulă nazală și funcționează constant în tandem cu respirația. După cum va dicta biologia umană, atunci când expirați, nu puteți inspira în același timp. Aceasta poate părea o afirmație evidentă, dar în cazul în care există o alimentare continuă cu oxigen, în timp ce expirarea oxigenului este irosită. Aceasta definește, în general, logica din spatele motivului pentru care există livrarea de oxigen cu flux de impuls și modul în care li sa permis ca dispozitivele să fie atât de mici și compacte.

POC-urile au setări care se potrivesc îndeaproape cu litri pe minut prescriși. De exemplu, setarea 2 pe un dispozitiv de debit cu impulsuri echivalează aproximativ cu o prescripție de 2 litri pe minut. Beneficiile livrării de oxigen cu flux de impulsuri fac loc dispozitivelor producătoare de oxigen mai mici, portabile, cu baterii reîncărcabile, timp lung de funcționare și cel mai mare beneficiu dintre toate... libertate și independență. Cu toate acestea, nu toate concentratoarele portabile de oxigen sunt la fel. Unele au tehnologii mai sofisticate. Unele au capacitate mai mare. Unele au un timp mai bun de funcționare a bateriei, iar altele au o opțiune de flux continuu, precum și livrare a fluxului de impulsuri, deși acestea nu sunt la fel de portabile.

Am scris aici un articol pentru a vă ajuta să găsiți cea mai bună soluție pentru dvs. După cum sa menționat mai sus, concentratoarele portabile de oxigen care oferă o setare continuă a fluxului vin adesea cu un compromis. Ele sunt adesea mai grele, cu siguranță nu pot fi purtate și utilizarea acestei setări vă va oferi inevitabil mai puțin timp pe baterie înainte de a avea nevoie de acces la o sursă de alimentare. Dar, pe de altă parte, pentru oricine se bazează pe flux continuu (de exemplu, cei care suferă de apnee în somn), acest tip de concentrator portabil de oxigen oferă tot ce este mai bun din ambele lumi.

Sperăm că acest articol a explicat principalele diferențe dintre tipurile de flux și modul în care acestea diferă în tehnologia oxigenului portabil.