Pulberile in suspensie, dioxidul de azot si ozonul de la nivelul solului sunt recunoscuti in prezent drept cei trei poluanti care afecteaza cel mai grav sanatatea umana.

Copiii sub 15 ani si persoanele in varsta sunt in mod special vulnerabili. Poluarea cu pulberi inrautateste simptomele astmului, respectiv tuse, dureri in piept si dificultati respiratorii.

Mastile de protectie Smart cu ventilatie pot asigura o bariera impotriva inhalarii particulelor mai mici de 2.5 µm periculoase organismului. Acest gadget original poate fi considerat un purificator de aer mobil, portabil, cu care se poate respira un aer curat in orice zona te-ai afla.

Ce sunt particulele PM 2.5 si de ce sunt nocive pentru sanatatea noastra?

Cand vorbim de purificatoare de aer, stim deja ca ca nasul si gatul nostru nu pot filtra aceste microparticule aflate in suspensie avand doar 2.5 microni in diametru. Aceste pulberi ajung direct in plamani, lucru care face ca, in timp, starea noastra de sanatate sa fie afectata. Un studiu recent a demonstart ca aceste pulberi fine reduc speranta de viata in UE cu peste opt luni.

Romania se aflta in topul tarilor cu nivel mare de poluare, Bucurestiul fiind printre cele mai poluate orase din Europa si se afla in proces de infringement cu Comisia Europeana pentru depasiri constante ale cantitatilor de particule fine in miscare aflate in aer (PM10, PM2,5), dar si pentru incapacitatea de a monitoriza calitatea aerului conform legii.

Surse naturale: eruptii vulcanice, eroziunea rocilor furtuni de nisip si dispersia polenului.

Surse antropice: activitatea industriala, sistemul de incalzire a populatiei, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsa de pneurile masinilor atat la oprirea acestora cat si datorita arderilor incomplete.

Parlamentul European a adopat numeroase legi cu privire la calitatea aerului si a concentatiei de microparticule. Statele membreau avut termen doi ani ca sa  transpuna in legislatia locala normele adoptate. S-a convenit infiintarea unor centre, puncte de masurare in urban cu peste 250.000 locuitori si in rurar un centru la 100.000 locuitori.

In Europa, in cursul anului trecut, aproximativ jumatate dintre orasele europene au depasit recomandarea OMS privind poluarea anuala cu PM2,5, iar cele mai ridicate niveluri au fost inregistrate in Europa de Sud-Est, cu Bosnia Hertegovina, Macedonia de Nord si Bulgaria in fruntea topului. In acest context, Romania s-a clasat pe locul 15 in clasamentul celor mai poluate tari din Europa.


LEGEA nr. 104 din 15 iunie 2011

Particule in suspensie – PM10

Valori limita       

50 ug/m3 – valoarea limita zilnica pentru protectia sanatatii umane

40 ug/m3 – valoarea limita anuala pentru protectia sanatatii umane

 LEGEA nr. 104 din 15 iunie 2011

Particule in suspensie – PM2,5

Valoare tinta     

25 ug/m3 – valoarea-tinta anuala

Valori limita       

25 ug/m3 – valoarea limita anuala care trebuie atinsa pana la 1 ianuarie 2015

20 ug/m3 – valoarea limita anuala care trebuie atinsa pana la 1 ianuarie 2020


Unele guverne au interzis in cele din urma vanzarea centalelor si cazanelor care nu au controlul emisiilor si a anuntat un program de aer curat de 25 de miliarde de euro (26,8 miliarde de dolari) pentru a-si ajuta cetatenii sa faca comert cu incalzitoare vechi pentru altele mai curate in urmatorii 10 ani.

Si alte autoritati locale sunt cu un pas inainte. Majoritatea incalzirii carbunelui din Cracovia au fost deja inlocuite cu alternative mai curate, cum ar fi retelele de gaz sau de termoficare.

Intre timp, UE isi desfasoara pachetul de politica privind aerul curat, care se asteapta sa reduca considerabil poluarea aerului pana in 2030.

Daca statele membre UE aplica politicile blocului, numarul deceselor premature datorate poluarii aerului ar putea fi redus cu mai mult de jumatate pana in 2030, a declarat Comisia Europeana.


Concluzie

Reducerea poluarii este un proces de durata, oarecum greu de implementat si dificil de masurat in timp real ceea ce face ca protectia individuala imediata sa trebuiasca facuta cu mijloace, aparate, dispozitive create special pentru aceasta.