Aparate pentru terapia apneei. Ce inseamna CPAP, APAP si BIPAP

Apneea este o tulburare de somn care provoaca o insuficienta respiratorie. Hipoxia apare la persoane carora li se opreste respiratia in timpul somnului, cateva secunde (8-10 sec), din cauza ingustarii cailor respiratorii si este adesea insotita adesea de sforait puternic si lipsa aerului in corp.

Apneea obstructiva a somnului (OSA): muschii gatului se relaxeaza in timpul somnului, in general sau intr-o anumita pozitie de dormit, blocand caile respiratorii.

Apneea centrala in somn (CSA): creierul nu trimite semnalele adecvate muschilor care controleaza respiratia in timpul somnului.

Somnul este perturbat, persoanele devin iritate, capacitatile fizice si intelectuale scad, se instaleaza o stare de oboseala constanta.

Dupa examinare medicii prescriu tratament cu aparate / masini CPAP sau BiPAP, alegerea aparatului ventilator depinde astfel de experienta medicului si de starea bolii tratate

Asemanari dintre CPAP si BiPAP

Aparatele CPAP, precum BiPAP, au acelasi principiu de functionare. Aparatul va fi setat si configurat sa alimenteze pacientul cu o anumita presiune pozitiva de aer pentru a impiedica ingustarea cailor respiratorii.


Care sunt diferentele intre CPAP, APAP si BiPAP

Un aparat CPAP este un dispozitiv care ofera un flux continuu de aer sub o anumita presiune constanta, neinvaziva.

Masinile CPAP sunt impartite in doua versiuni

CPAP de baza si CPAP automat (APAP).

 Masinile CPAP de baza au doua moduri standard: Adormi si Terapia.

In modul repaus, presiunea de alimentare cu aer este mai mica, aparatul trece in modul de tratament automat conform setarilor manuale preliminare si ramane neschimbata toata noaptea. Unii pacienti se obisnuiesc mai greu cu acest lucru, deoarece la presiune constanta este dificil sa exhaleze.

Aparatele CPAP automate (numite APAP) folosesc o serie de senzori avansati pentru a detecta exact de cata presiune aveti nevoie la un moment dat. Cand nu exista pericol, presiunea este mentinuta la un nivel scazut; atunci cand o apnee este pe cale sa apara, presiunea este crescuta pentru a o opri. Rezultatul? Presiuni mai scazute in general decat o masina cu presiune fixa si in general, o terapie mai precisa.

Ce sunt dispozitivele BiPAP?

Aceste masini sunt numite „binivel” deoarece au doua setari de presiune a aerului:

Cand inspirati, aparatele BiPAP ofera mai multa presiune a aerului. Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de presiune inspiratorie pozitiva a cailor respiratorii (IPAP).

Cand expirati, aparatul reduce presiunea aerului. Aceasta se numeste presiune expiratorie pozitiva in caile respiratorii (EPAP).

Unele aparate BiPAP au un cronometru care poate fi programat pentru a mentine un anumit numar de respiratii pe minut.

Comutarea spontana detecteaza automat tiparul de respiratie al utilizatorului si comuta intre cele doua niveluri de presiune atunci cand inspira si expira in mod natural. Majoritatea utilizatorilor BiPAP se bazeaza pe aceasta setare si este standard pentru dispozitivele BiPAP.

Comutarea temporizata permite utilizatorilor sa programeze cat de mult ar trebui sa dureze fiecare faza IPAP si EPAP. Acest lucru asigura utilizatorilor sa ia numarul corect de respiratii pe minut si pot functiona la fel ca un ventilator.

 

BiPAP vs CPAP: care este cel mai bun pentru dumneavoastra?

Desi aparatele CPAP si BiPAP pot parea similare, diferentele lor pot face o diferenta semnificativa pentru tratamentul dumneavoastra. Din acest motiv, decizia de a trece de la unul la altul ar trebui sa fie intotdeauna luata de echipa dumneavoastra medicala.

Nu este neobisnuit sa nu gasesti dispozitivul PAP perfect prima data si sa incerci cateva masti diferite inainte de a o gasi pe cea potrivita pentru tine. Chiar si atunci, ar trebui sa oferiti dispozitivului si mastii o sansa inainte de a trece la alta. Daca nu puteti tolera CPAP sau daca CPAP nu va poate trata eficient apneea in somn, atunci medicul va poate recomanda alte dispozitive PAP, cum ar fi APAP sau BiPAP.

Alte tratamente pentru apneea in somn

Aparatele orale, cum ar fi dispozitivele de avansare mandibulara sau dispozitivele de retinere a limbii, reprezinta o strategie terapeutica alternativa pentru OSA. Aceste dispozitive pot fi oferite persoanelor cu OSA usoara pana la moderata care nu pot folosi un aparat PAP.

APAP, CPAP si BiPAP sunt toate tipurile de dispozitive neinvazive de presiune pozitiva a cailor respiratorii care pot fi prescrise pentru tratamentul apneei in somn.

Fiecare are un obiectiv similar de a folosi presiunea aerului pentru a deschide o cale respiratorie superioara obstructionata pentru a permite aerului sa curga usor in si din plamani in timpul somnului.

In afara de terapia cu presiune pozitiva a cailor respiratorii, este important sa urmati sfaturile medicului dumneavoastra cu privire la orice modificare recomandata a stilului de viata.

Toate tipurile de apnee in somn pot pune viata in pericol, asa ca tratarea ei acum va poate imbunatati considerabil perspectiva, imbunatatind si calitatea generala a vietii.